Könsvårtor

Könsvårtor

könsvårtor Kondylom är en av de vanligaste könssjukdomarna i Sverige idag. Den orsakas son vi tidigare ha nämnt  av en sorts virus som kallas ”Humant Papillomavirus”, förkortat HPV, och det är samma sorts virus som även  orsakar vanliga vårtor på t.ex. fötter och händer. Idag finns över 200 kända sorter av HPV och drygt 30 av dem är sexuellt överförbara.  Kondylom  smittar vid sexuellt umgänge och i synnerhet genom samlag. Kom dock ihåg att alla knottror inte behöver vara kondylom utan kan även vara andra utslag. Symptomen för könsvårtor förekommer ofta passivt  i flera månader innan de bryter ut, det vill säga att man bär på smittan men man kan varken känna eller se den vilket gör att man inte vet om att man har den.

Är könsvårtor farligt?
Kondylom är oftast helt ofarligt, men kan upplevas som mycket pinsamt och obehagligt för den som drabbas. I dom flesta fall försvinner dom efter en tid utan behandling,men det kan ta lång tid.  Vill man behandla kondylom snabbare så finns det receptbelagda preparat att beställa från lagliga online apotek och man inte har möjlighet att besöka vårdcentral eller ungdomsmottagning.

 Vad säger smittskyddslagen

Syftet med smittskyddslagen är att skydda befolkningen mot smittsamma sjukdomar. Samtidigt måste den som är smittad tillförsäkras den vård och det stöd som han eller hon behöver från samhällets sida.
Smittskyddslagen omfattar ett 30-tal sjukdomar. En del av dessa kan vara livshotande, orsaka långvarig sjukdom eller svårt lidande och brukar därför kategoriseras som allmänfarliga.   Följande sexuellt överförbara infektioner lyder under den:
Hiv, Hepatit B och C, Klamydia,Gonorré, och Syfilis men kondylom är inte en av dessa.

här kan du läsa mer om  Smittskyddslagen

 

Åter till behandla-kondylom.se